6 tipů, jak poznávat svět, i když zrovna nemůžeme cestovat

Schopnost improvizovat je vlastní všem rodičům s malými dětmi. Někdy chceme vyrazit na výlet, cestovat, poznávat svět, ale s dětmi to často nejde podle našich představ. V uskutečnění našich plánů nám leckdy brání špatné počasí, náhlá nemoc, pracovní povinnosti, zcela nečekaný lockdown nebo karanténa.

V takových chvílích přichází čas na alternativní plán. Poznávat s dětmi svět můžete i z domova, stačí jen zapojit fantazii a trochu se připravit.

Timtom Haf vám přináší 6 tipů (a jeden bonusový) na domácí aktivity, při kterých můžete poznávat svět z pohodlí domova:

1. Vydejte se na dobrodružství s Timtomem Hafem

8

 

První tip je pochopitelně dobrodružství s Timtomem Hafem – svět nekončí na prahu domova a při cestování se dá zažít a vidět leccos zajímavého. K balíčkům od Timtoma Hafa se doma můžete vracet kdykoliv. 

2. Zahrajte si stolní hry s cestovní tematikou

9

 

Pexeso s vlajkami, cestovní hra s mapou Timtoma Hafa, Země město, stolní hra Česko – nabídka her na trhu je opravdu veliká. Co vyzkoušet například Monopoly – edice Singapur?

3. Obklopte se knížkami a encyklopediemi

10

 

Dobře, je to asi trochu retro aktivita, ale možná si taky pamatujete z dětství ten příjemný pocit, když jste se s šátkem na krku a odeznívající nemocí obklopili knížkami a starými rodinnými fotkami (nebo jako Lucka sbírkou pohledů). Zkuste s dětmi otevřít encyklopedii, cestopis nebo vaše staré cestovní album, uvidíte, že budou mít oči navrch hlavy. Tady se může vyplatit příprava předem – návštěva knihovny spojená s výběrem knížek s cestovní tematikou. Pár tipů máme pro vás i my.

4. Začněte se učit nový jazyk

11

 

Nemusíte se hned naučit plynně konverzovat ve všech jazycích, ale co třeba zkusit se naučit pár základních frází v jazyce země, kam se v budoucnu chystáte? Dětem zní cizí slova jako tajný jazyk a schopnost mluvit tajnou řečí může být velké dobrodružství.

5. Vyzkoušejte nový recept z cizí země

12

 

Japonské sushi, maďarský perkelt, belgické hranolky, španělské tapas, mexické tortilly, americký hamburger – každá země má své kouzlo i v oblasti gastronomie. I Timtom Haf ze svých cest často posílá tipy na zajímavé recepty. Už jste některý vyzkoušeli? 

6. Podívejte se na dokument o cestování a zvířatech

13

 

Sami neradi vidíme, když naše děti tráví příliš času před elektronickými přístroji, ale někdy je potřeba ty malé čertíky a čertice udržet chvíli v klidu, třeba pokud zrovna musí v klidu vyležet nějakou tu nemoc. Zkuste se společně podívat na dokument o cestování nebo zvířatech z různých koutů světa. Víte, že na Netflixu je moc pěkný sedmidílný dokument Město tučňáků nebo krásný třídílný dokument od Davida Attenborougha Život v barvě? 

 

TTH_girafe_car

Bonusový tip na domácí aktivitu: Světadíly, země a vlajky

Tenhle bonusový tip od naší copywriterky Terky a jejích dvou synů, je z kategorie „Příprava předem nutná“. Je vhodný pro trochu starší děti, které už rozumí konceptu map, zemí a světadílů.

Na velkou roli papíru nakreslete (nebo vytiskněte) obrys mapy světa, čím větší, tím lepší. Pak dítěti vysvětlete, kde je který světadíl a jak se dělí na jednotlivé země. Společně pak jednotlivé světadíly a země popište a jednotlivým zemím nakreslete menší obdélník. Do obdélníků potom dítě kreslí vlajky, které k daným zemím patří. Vlajky vyhledávejte buď pomocí internetu nebo si půjčte z knihovny knížku.

Terka: „Když bylo mému synovi necelých šest let, byl přímo posedlý vlajkami, pořád je maloval na papír vedle sebe a my s manželem jsme mu k nim dopisovali názvy zemí. Nakonec nás napadlo mu na roli papíru z IKEA překreslit (ano, trochu nedokonalou) mapu světa. On pak do jednotlivých zemí kreslil vlajky, a nakonec i neuměle psal názvy zemí. Projekt „Vlajky“ ho tenkrát zabavil na tři týdny. Dneska už je syn téměř v pubertě, ale ve vlajkách se pořád vyzná a zeměpis je jeho oblíbený předmět. Obrázek mapy světa s vlajkami je už trochu vybledlý, ale pořád ho máme schovaný.“

Nápad: Pokud vaše dítě není zrovna fanda vlajek, zkuste na mapu světa kreslit třeba zvířata, která žijí v daných světadílech.

Zpět do obchodu