7 tipů na rodinné výlety v Čechách

Prázdniny jsou za dveřmi a před mnoha rodiči tak stojí každoroční otázka „Kam s dětmi na výlet?

 

V týmu Timtoma Hafa jsme opět dali hlavy dohromady a máme pro vás 7 tipů na výlety, které jsme osobně vyzkoušeli a vyhodnotili jako ty nej výlety v Čechách a na Moravě.

Tipy jsme pro vás rozdělili do čtyř různých okruhů, abyste mohli vybírat podle toho, co chcete s dětmi zažít. Všechna místa najdete i v mapě Výletů Timtoma Hafa.

 

Cesta z města:

 

Čím jiným začít než výletem do přírody. V lese je přece pořád co pozorovat a zkoumat.

 

34

1/ A začneme pohádkově – u Čertových hlav v obci Želízy. Možná jste už na sociálních sítích tyhle devět metrů vysoké skalní reliéfy zahlédli. Dílo sochaře Václava Levého z první poloviny 19. století stojí za výlet nejen pro svou unikátnost, ale i kvůli Kokořínsku, kde se Čertovy hlavy nachází. Výlet do kraje protkaného nespočtem turistických cest můžete zakončit v obci Mšeno, kde najdete na náměstí populární cukrárnu (ach ty jejich dorty!) a nedaleko i městské koupaliště jako z Rozmarného léta.

 

28

2/ Jízda vlakem je pro dnešní děti velké dobrodružství. Zejména pro děti zvyklé především na auto nebo městskou hromadnou dopravu. Posázavský pacifik nabízí dvě varianty spojů, které můžete nakombinovat s krátkým (nebo dlouhým?) pěším výletem v okolí jedné ze zastávek a návratem vlakem zpět.

 

Ekologie a nové zážitky:

My, co se kamarádíme s Timtomem Hafem, máme eko výlety moc rádi. Obvykle se tak totiž dostaneme do zajímavého prostředí, a ještě se naučíme něco nového o naší planetě a její ochraně.

 

24

3/ Vodní dům nedaleko Vlašimi je projektem Českého svazu ochránců přírody. A projekt je to opravdu povedený, o čemž svědčí i několik prestižních cen, které Vodní dům získal. Pro děti i dospělé je tu připravena vnitřní a venkovní expozice a můžeme vám garantovat, že z té venkovní nikdo suchý neodejde. Ve vnitřní expozici si děti můžou například zkusit vyrobit mrak (kouzlo!) nebo zjistit, jak funguje koloběh vody v přírodě.

 

32

 

4/ Nabídka Ekoparku Liberec je tak široká, že by vystačila na celý jeden článek. Ekologie, sport, fauna, flóra, tematické programy... zkrátka všechno, na co si vzpomenete. Pro otrlé návštěvníky tu pořádají Dny bláta. A kdo by neměl dost, tak v Liberci je i zoo nebo třeba romantické koupaliště v lese.

 

 

Výprava za zvířátky:

Co by to bylo za prázdniny, kdybychom nešli alespoň do jedné zoologické zahrady.

 

22

5/ Do pražské zoo se sjíždějí lidé z celé republiky. V Čechách i na Moravě je ale spousta zoologických zahrad, které stojí za vidění. My jsme si oblíbili zoo v Plzni, která je spojená s lesním Dinoparkem.

 

Zpátky v čase:

Naučit děti něco o historii naší země považujeme za mimořádně důležité. Už i malé děti by měly mít nějaké povědomí o tom, kde žijí a co zažili jejich předci. Vzbudit dětský zájem o historii dávnou i novodobou můžete právě prostřednictvím výletů.

 

27

6/ Relikviář svatého Maura je jeden z nejkrásnějších a nejdražších „historických předmětů“ na území České republiky. Konkurují mu pouze (veřejnosti nepřístupné) korunovační klenoty. Nebojte se vzít na Relikviář svatého Maura i malé děti. Téměř 1,5 metru dlouhá, zlatem pokrytá truhla, vypadá jako pohádkový zlatý poklad. Věřte, že dětem budou zářit oči. Expozice je dětem i přizpůsobena – příběh relikviáře je tu vyprávěn formou komiksu. Pro dospělé a starší děti je pak skvělým lákadlem historka o objevení relikviáře v roce 1985, která jako by vypadla z filmu o Indianu Jonesovi.

 

25

7/ Pevnost Hanička nedaleko Rychnova nad Kněžnou, je náš poslední tip na výlet, který zaručeně vzbudí v dětech zájem o naši novodobou historii. Tato dělostřelecká tvrz je součástí předválečného opevnění Československa, vybudovaného ve 30. letech 20. století. Podzemní chodby a vnitřní prostory jsou téměř 1,5 kilometru dlouhé. Jen pozor, komentovanou prohlídku je potřeba rezervovat předem.

 

Milí dobrodruzi, máte také nějaké zajímavé a „neprovařené“ tipy na výlety v Čechách nebo na Moravě? Budeme moc rádi, když se o ně podělíte na našich sociálních sítích – Facebook a Instagram.

 

Přejeme krásné výléto!

 

Tereza

Zpět do obchodu