7 her na cesty autem, vlakem, tramvají…

"Kdy už tam budeeeem?" jste už určitě někdy slyšeli. Teprve jste vyrazili z domu a děti ztrácí trpělivost a začínají se nudit. Je fajn mít v rukávu pár her, které děti zabaví i bez nutnosti tahat sebou celý pokojíček, nebo vytahovat tablet. Takové hry mohou pomoci i s rozvojem řady dovedností, jako jsou například pozornost, paměť, kreativita, komunikace a spolupráce. V tomto článku vám přinášíme 7 tipů na hry, které můžete hrát s dětmi během cestování nebo na pěším výletě. Tyto hry jsou jednoduché, zábavné a určitě vám pomohou, aby se vaše děti během cesty nudit nezačaly.

Naštěstí - naneštěstí

Hráči se střídají v tom, že jeden hráč říká pozitivní větu, ale druhý musí odpovědět na tuto větu negativní odpovědí. Například: "Naštěstí je venku krásný den.", na což druhý hráč odpoví "Naneštěstí jsem si nevzal opalovací krém.". Poté další hráč pokračuje v příběhu s další větou a další hráč odpovídá na tuto větu opět negativní odpovědí. Cílem této hry je bavit se a být kreativní v tom, jak rychle se dokážete přizpůsobit situaci a najít nové a zajímavé odpovědi.

 

Co kdyby

"Co kdyby" je hra, kde se jeden hráč zeptá druhého na otázku "Co kdyby...?" a poté představí nějakou neobvyklou nebo fantaskní situaci. Druhý hráč musí poté odpovědět na otázku a popsat, co by se stalo v této situaci. Například, "Co kdyby nám narostly křídla?" Druhý hráč by mohl odpovědět: "Letěli bychom jako ptáci, mohli bychom vidět celý svět z ptačí perspektivy a cestovat kamkoliv bychom chtěli." Cílem hry je představit si různé neobvyklé situace a rozvíjet představivost a kreativitu dětí.

 

 

Hledání aut

Cílem této hry je najít určitý druh aut na silnici. Například žluté auta, náklaďáky, kabriolety nebo auta s nosičem na střeše. Dítě, které první najde požadovaný druh auta, vyhrává.

 

 

Vyhledávání dopravních značek

Cílem této hry je najít určité dopravní značky nebo signály. Například značky zákazu vjezdu, křižovatky, přechody pro chodce nebo semafory. Dítě, které první najde požadovanou dopravní značku, vyhrává.

 

 

Jedu na výlet a beru si s sebou…

Hra začíná tím, že první hráč řekne větu: "Jedu na výlet a beru si s sebou..." a doplní nějaký předmět, např. "plavky". Další hráč poté opakuje větu a předmět prvního hráče a přidá svůj vlastní předmět, např. "Jedu na výlet a beru si s sebou plavky a sluneční brýle." Každý další hráč musí opakovat všechny předměty předchozích hráčů a přidat svůj vlastní předmět. Hra pokračuje dokud některý hráč nezapomene některý z předmětů, nebo neudělá chybu v opakování věty. Ten hráč může být vyloučen a hra pokračuje dál bez něj, nebo se prostě začne odznova.

 

 

Abecední hra

Cílem této hry je najít názvy věcí začínající na určité písmeno. Například, hledat jména měst, rostliny, zvířata nebo věci v autě začínající na písmeno A. Hráči se střídají v odpovědech dokud jeden z nich již neumí najít žádné slovo. Hrát lze jen pro zábavu, nebo si ukládat body.

 

 

Hádej na co myslím

Jeden hráč si pomyslí libovolné slovo a položí otázku “Hádej na co myslím?”. Ostatním napoví, zdali se jedná o zvíře, potraviny, hračku nebo podobně. Hráči se střídají v kladení otázek, na které “myslící si hráč” může odpovědět pouze "ano" nebo "ne". Cílem je uhodnout, co si hráč myslí, aniž by byla položena otázka, na kterou nelze odpovědět pomocí "ano" nebo "ne". Například, hráči se mohou ptát "Umí tvoje zvíře létat?", "Je to zelené?" nebo "Je to věc, kterou najdeme v kuchyni?" a podobně.

 

Šťastnou cestu!

Lucka

Zpět do obchodu