7 tipů na pohodovou dovolenou s malými (i velkými) dětmi

Sláva – jste na místě! Přesun do vaší dočasné destinace jste určitě zvládli na jedničku, to nejtěžší máte za sebou. Teď vás čeká několik společných dní, které si chcete užít, jak nejvíc to jen půjde. 

 

Ať už budete zůstávat na jednom místě nebo se plánujete přesouvat, je dobré si předem nastavit realistická očekávání. Pravděpodobně nestihnete vidět a zažít všechno, co byste chtěli …, a vadí to vlastně tolik?

 

Chcete, aby vám na cestu zůstaly jen pěkné vzpomínky?

 

Tým Timtoma Hafa pro vás dal dohromady osvědčené tipy, které vám usnadní život na cestách s dětmi:

 

1. Celý byt do kufru nezabalíte

14

 

... (a ruku na srdce, většina z nás to zkusila), nechte taky něco doma. Tu třetí náhradní bundu určitě nepotřebujete. Nebojte, většinu zapomenutých věcí můžete dokoupit (nebo vyprat) na místě.

 

2. Rozložte si cesty a přesuny

15

 

... podle dětského režimu spánku a jídla. I nevyspalý a hladový dospělý je rozmrzelý, u dětí to pak platí dvojnásob. Ano, ta dvouhlavá saň, co na zadní sedačce řve hlady a únavou je vaše zlatíčko.

 

3. Plánujte společný čas tak,

16

 

... aby v něm bylo něco pro každého – hřiště pro děti, odpolední bar pro rodiče, trocha památek pro všechny. Nezapomínejte střídat aktivní dny a dny odpočinku, není to přece závod.

 

4. Zapojte děti do plánování aktivit

17

 

Chtějí jít na pláž, do zoo, akvária nebo na výlet? Berte jejich názor vážně, i když jsou jim třeba jen tři roky.

 

5. Hlavně to nepřepalte

18

 

Vždycky je lepší mít dvě tři alternativy a pak vybrat podle počasí, nálady nebo únavy všech zúčastněných.

 

6. Svačinky, dobroty, úplatky

19

 

Malá hračka z kinder vajíčka už zachránila spoustu zoufalých situací. Mějte je po ruce. Čím menší hračka, tím větší radost. 

 

7. Něco se nepovedlo?

20

 

To se stává i zkušeným cestovatelům, improvizujte, zasmějte se, oddychněte si, zítra to bude určitě lepší.

 

Během let cestování s dětmi nasbíráte různé zážitky, ze kterých se při troše dobré vůle stanou veselé historky. Z vlastní zkušenosti vím, že nejdůležitější je děti nikde nezapomenout (ano, stane se) a ani nikde neztratit (ano, stane se opakovaně, náš mladší syn má dodnes přezdívku ‚Houdini‘, která už nám přijde vlastně docela zábavná).

 

Hodně štěstí na cestách s dětmi!

 

Tereza

Zpět do obchodu